onsdag 19. oktober 2011

Ugletur med Ingar og Tomas

Fikk den gleden å få besøk av NOF guttene Ingar og Tomas på ugletur i Altaområdet denne forsommeren. Her fikk vi sett (noen av dem også ringmerket) perleugler, haukugler og ikke mindre enn to hekkende spurveugler.


Perleugla var den første vi tok i øyesyn. Perleugla er helt avhengig av rugehull, og i mangel på store hakkespetter er uglekasser eneste alternativ. På 90-tallet startet Alta zoologiske Forening med utstrakt kassebygging, og satt den gang opp rundt 150 kvinand- og uglekasser. I 1998 fikk  de tilslag av 34 kvinender, 8 perleugler og en haukugle. I år kjenner jeg til 10 hekkinger av perleugle i Alta.


Besøkte så et haukuglepar med 8 unger.

Tomas Aarvak             31 mai 2011

 
                                         Haukugleunge, 3-4 uker gammel


Dagens høydepunkt. Hekkende spurveugle i Finnmark. Ikke nok med det, to hekkende par.

                                               Finnmarks første hekkende
spurveugle i holk



Spurveugla en liten krabat på størrelse med en stær. Tidligere er den kun registret i Norsk fugleatlas som en mulig hekkende art i Finnmark. Er etter all sannsynlighet en nokså vanlig art i Alta området.


Ingar Jostein Øien                    2011

torsdag 13. oktober 2011

Måker

Gråmåker er flotte motiver som kan fotograferes hele året. Mange av måkene trekker sørover, men mange blir igjen. Gråmåkene har flere fargedrakter, og er utfarget knapt 4 år gammel.



Voksen gråmåke i vinterdrakt

søndag 4. september 2011

Fiskesommer

Begynnelsen av juli er godt i gang, og med gode venner på plass. Kan årets fiskesesong starte. Her følger noen smakebiter fra fiskesommeren 2011.

                                          "Stor bøy på stanga", Tore Nickelsen 

Håving, KGU                                          Foto:TN

Fisken er berget, KGU                              Foto:TN



                                                       Tore med fangsten




torsdag 26. mai 2011

Ekorn

Under en flott søndagstur den 22 mai kom jeg over denne vårkledde krabaten, som satt og koste seg med frø fra en grankongle. Lykken var at den var svært tillitsfull, og fortsatte måltidet selv om jeg kun sto 6-8 meter unna.



Ekorn i vårdrakt, 22 mai 2011

Klikk på bilde for større visning

søndag 8. mai 2011

Med smågnagerne kommer uglene

2011 ser svært lovende ut for våre fugler som er glade i smågnagere. Og helt spesielt at det både er mye lemen i fjellet og mus i lavlandet. Siste store lemenår i Finnmark var gledelig nok ikke lenger tilbake enn i 2007, men den gang fikk vi en kræsj i bestanden tidlig på sommeren. Hva som skjer i år vil kun tiden vise.

Lemen

Som følge av disse små krabatene følger bytteeterne. Uglene er kjente for å være svært avhengige av smågnagertoppene. I Finnmark har vi 8 arter. Hubro, lappugle, snøugle, haukugle, perleugle, spurveugle, hornugle og jordugle. Hubro er trolig en art som har forsvunnet som hekkefugl i Finnmark, men som tidligere hekket flere steder i fylket i tidligere tider.

Her et knippe av våre ugler fotografert denne våren.


Snøugle hunn
Haukugle

Perleugle

Spurveugle


fredag 18. mars 2011

Bra resultat med høy ISO

Tenkte jeg ville vise litt av potensialet til dagens kameraer. Det vil si opptak med høy ISO. Bildene av elg er tatt 13 mars kl 18:26, altså like før mørket ville gjort fotografering tilnærmet umulig. Fotografert med Canon 7D, 300 mm/4.0 + 1,4x, ISO 2500-3200. Bildene er tatt i RAW og etterbehandlet på vanlig måte, unntatt skarpingen. Bildene er kun lett skarpet opp.

Elgku, ISO 2500

Elgku, ISO 3200

Elgkalv, ISO 2500




tirsdag 15. mars 2011

Finnmarksløpet 2011

Hele 31 ganger har Finnmarksløpet blitt arrangert. I år er det påmeldt  ikke mindre enn 106 hundespann. Her viser jeg noen bilder fra starten.

Årets løp startet 12 mars i Alta

Hilsen til publikum

Kjerstin og Håvard, kongeplass




fredag 25. februar 2011

Merking av gaupe i nord

Den siste tiden har det vært mye på arbeidsfronten, og forholdsvis lite tid til private fotoprosjekter. Ett av prosjektene som har foregått gjennom jobben er merking av gaupe og jerv med GPS-GSM sendere. Kort fortalt spores dyrene opp fra bakken og bedøves fra helikopter.

Merketeamet tar av, februar 2011

Under årets merking var det svært vanskelige sporingsforhold med mye vind, men tiltross for dette er det til nå merket 3 jerver og 5 gauper.

Einar Segerstrøm med gaupehunnen "Lillian", februar 2011

Lillian, doktorgradsstipendiat Johanna Painer og veterinær Jon A Arnemo, februar 2011

Lillian er en av i alt 9 gaupehunner som er merket i Vest-Finnmark siden Scanlynx (ansvarlig for all forskning på gaupe i Skandinavia) startet opp her i 2007. Hun ble første gang merket i 2009 og er fulgt siden. Gaupehunnene i Finnmark bruker mellom 500-2300 km2 store leveområder i løpet av ett år, betydelige større leveområder enn lenger sør i landet.


Lisbeth, februar 2010

Lisbeth, februar 2010

Fotografiene av Lisbeth er tatt under kontrollerte forhold i forbindelse med oppvåkningen etter bedøvelsen. Hun er ei gammel dame som første gang ble merket i 2007. Den gang hadde hun en unge med seg, siden den gang har hun ikke fått fram unger.  Foreløpig forskning viser faktisk at gaupene i nord har problemer å få fram unger hvert år. Årsaken til dette er ikke påvist, men tilgang på mat vintertid, og at de lever i svært tøft klimatisk område kan være noen av forklaringene.

onsdag 19. januar 2011

Sola er tilbake

Mørketiden er over på finnmarksvidda, og hvert øyeblikk sees sola i Alta. 19 januar, årets første sol bilder er nå festet til bildebrikken.

Sola er tibake, Ginnosdalen i forgrunn 19 januar 2011


Varde, Ginnosfjellet (549 moh) 19 januar 2011


Vuorji, 19 januar 2011


Fullmåne, 19 januar 2011

lørdag 15. januar 2011

Nordlys

Siden Alta tok bystatus i 2000, har vi kalt oss Nordlysbyen. Dette kanskje med rette. Så tidlig som 1838 var prest og botanikker Lars Levi Læstadius og gjorde forberedelser i Alta for en stor internasjonal ekspedisjon. Her ble det etablert et vinterkvarter for blant annet å studere himmelfenomener. I 1882 ble det 1 internasjonale polarår arrangert i Alta, tema var blant annet å fastslå høyden på nordlyset. Senere, i 1899, sto to observatorier ferdig bygget ved Alta. Nordlysobservatoriet på Haldde som det står i dag ble bygget i 1911.


Kjerstin studerer nordlyset, 14 januar 2011

 
Nordlys, Altenesfjellet 14 januar 2011


Nordlys 14 januar 2011

søndag 2. januar 2011

Sjelden gjest

Årets første fugletur, ble en svært førnøyelig opplevelse. Turen gikk til Russeluft, et fint sted for å observere fuglelivet i indre Altafjord. Det viste seg å være et yrende liv på fjorden, mengder av alker, alkekonger, silender, storskarv, haveller og måker. I tillegg dukket det til stadighet opp både niser og sel.

Men etter hvert var det tre lyse runde hvite kropper med lang svart stjert som opptok all min interesse, stjertmeisen var pluttselig her. Denne krabaten er en sjelden gjest i Finnmark. Desverre var programhjulet skrudd seg på manuell innstilling, i mitt hode skulle den stått på blenderprioritet. Jaja, neinei bedre lykke neste gang.


                            Stjertmeis, 2 januar 2011